Gevels kunnen worden aangetast door onder andere weersinvloeden, graffiti, cementsluier of salpeteruitslag. De juiste manier reiniging van uw gevel is van groot belang voor de duurzaamheid en het behoud van de bekleding.
In deze video vindt u een korte uitleg over de verschillende soorten reinigingen die toegepast kunnen worden.
Soorten gevelreiniging
Stralen
Stralen is een mechanische vorm van reinigen. Door een dun laagje van het oppervlakte weg te schuren wordt de gevel schoongemaakt. Of het stralen nat of droog wordt uitgevoerd, met behulp van zand, soda, katoenvezels, ijs of elk ander straalmiddel; de kans op schade is reëel. Een vakkundige aanpak is daarom van groot belang.
Er zijn verschillende factoren die de mate van reiniging en ook de kans op schade bepalen. De druk waarmee het straalmiddel op de gevel terecht komt is daarvan een van de belangrijkste. Diegene die de reiniging uitvoert bepaalt hiermee voor een belangrijk deel het uiteindelijke effect. Daarnaast is ook de afstand van de spuitmond tot de gevel bepalend voor de kracht waarmee het straalmiddel op de gevel inslaat.
Ook de korrelgrootte, korrelvorm en korrelhardheid van het straalmiddel zijn van belang. Hoe groter, hoekiger en harder de korrel is, des te sneller kan men werken, maar ook des te groter is de schade aan de steen. De intensiteit hangt mede af van de spuitmond. Sommige spuitmonden laten het straalmiddel wervelen, waardoor de reiniging minder door de impact van het spuitmiddel en meer door een schurende werking wordt bereikt. Ten slotte maakt het groot verschil of sprake is van een droge of een natte methode (al dan niet met toevoeging van water).
Stoomreiniging
Reiniging met behulp van stoom is ook manier om uw gevel schoon te maken. Ook bij stoomreiniging bestaat er een kans op schade. Zowel de kracht waarmee deze manier van reiniging gepaard gaat als het mogelijk oplossen van zouten in de gevel kunnen schade achterlaten. Zoutkristallen drukken mogelijk het voegwerk kapot of veroorzaken zout uitbloei. Toch is met name op gezonde baksteengevels stoomreiniging vaak een goede methode. Er wordt maar weinig water in de gevel ingebracht en er blijven geen chemische restproducten achter die schade kunnen veroorzaken. Belangrijk is dat deze techniek met kennis van zaken wordt uitgevoerd.
Chemische reiniging
Bij chemische reiniging wordt een mengsel van stoffen aangebracht die het vuil van de ondergrond oplossen of losweken. Sommige middelen zoals bijvoorbeeld zuren, kunnen kalkvoegen of natuursteen aantasten of bouw-schadelijke zouten mobiliseren. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het type ondergrond en de materialen waaruit de gevel is opgebouwd. Vaak moet een gevel nagespoeld worden met stoom of warm water onder hoge druk waarbij de kans tot mechanische schade ontstaat. Bovendien blijft altijd een deel van het chemische product in de gevel achter.
Laserreiniging
Laserreiniging is een arbeidsintensieve methode waar het vuil door intensief licht wordt verdampt. De intensiviteit van het gebruikte licht wordt uitgedrukt in Watt. De methode werkt het minst verstorend bij lichte gevels. Voor donkere natuursteen en donkere bakstenen is de methode alleen geschikt als er geen metaalpigmenten in de steen zijn toegevoegd. Het licht doet niets aan inerte materialen zoals glas en steen maar tast wel allerlei andere materialen waaronder coatings en kunststof producten aan. Bij natuursteensoorten kan verkleuring optreden doordat alle vervuiling verdwijnt. Indien de laser langdurig op dezelfde plaats blijft staan kan verhitting van het oppervlak plaatsvinden waardoor er verkleuring door smelten optreed. Aan de gevels van het, enkele jaren geleden, op deze manier gereinigde stadhuis van Rotterdam is verkleuring zichtbaar. Een wetenschappelijke verklaring voor deze verkleuring is (nog) niet voorhanden, zodat het ook niet mogelijk is om deze verkleuring uit te sluiten. Van belang is het juiste type laser te selecteren waarbij de YAG laser vooralsnog de minste schade aan de ondergrond veroorzaakt.
Mechanische reiniging
Tot slot bestaat er ook een vorm van mechanische gevelreiniging. Mechanische gevelreiniging wordt hoofdzakelijk toegepast bij het reinigen van gladde oppervlakten zoals gevelbeplating en glas. Deze methode is echter niet of nauwelijks geschikt voor het reinigen van poreuze ondergronden zoals baksteen of beton. Het idee achter deze methode is dat het geveloppervlak intensief wordt geborsteld door een machinaal aangedreven borstel. Hierdoor wordt in combinatie met water en reinigingsmiddelen de vervuilingen van het oppervlak verwijderd. Deze methode is het beste te vergelijken met een mobiele autowasstraat. Een gevelreinigingsmachine kan door middel van een hoogwerker, mobiele kraan of gevelgondelinstallatie langs de gevel getransporteerd worden. Grote voordelen van dit systeem is de constante druk waarmee geborsteld wordt, de grotere snelheid waarmee gewerkt wordt, de vergroting van de veiligheid (omdat geen mensen meer op hoogte hoeven te werken) en de verbetering van de arbeidsomstandigheden (omdat dit zware werk van mensen wordt overgenomen). Naast laserreiniging zijn de ontwikkelingen binnen de mechanische reiniging, de grootste vormen van vooruitgang in de gevelreiniging branche.