Wat je verder moet weten over spouwmuurisolatie

Heeft mijn woning wel spouwmuren?
Is jouw woning gebouwd voor 1920 dan zijn er hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuren. Vanaf 1920 kregen de meeste de huizen bij de bouw wel buitenmuren met een spouw. De reden is dat een spouw vochtproblemen in huis vermindert. De spouw voorkomt dat vocht van buiten naar binnen kan dringen. Alle woningen gebouwd vanaf 1976 hebben spouwmuurisolatie.

Muurdikte
Behalve het bouwjaar kan ook de dikte van de buitenmuur helpen vast te stellen of jouw woning een spouw heeft. Ga daarvoor naar een voor- of achterdeur en meet hoe dik de buitenmuur is. Is de afstand van de buitenkant tot de binnenzijde 24 centimeter of minder? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is het 24 centimeter of meer? Dan heb  je mogelijk te maken met een spouwmuur.

Geen spouwmuur? Geen nood
Zonder spouw geen spouwmuurisolatie, maar er zijn ook andere vormen van gevelisolatie: zie gevelbepleistering.

Voorwaarden isoleren spouwmuur
Een spouwmuur is alleen geschikt voor spouwmuurisolatie onder bepaalde voorwaarden. Alleen een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf kan met zekerheid vaststellen of een spouwmuur aan die voorwaarden voldoet. Inspectie van de gevel vooraf is dus noodzakelijk en bovendien nodig voor een betrouwbare offerte.

  1. Spouwmuur is nog niet geïsoleerd

Alleen in spouwmuren zonder isolatiemateriaal kun je spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Van 1920 tot en met 1975 zijn spouwmuren altijd opgetrokken zonder isolatie, maar een deel van deze woningen is na de bouw alsnog geïsoleerd met spouwmuurisolatie of isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de buitengevel. Buitengevels van woningen uit de jaren 1976 tot en met 1988 werden standaard wel geïsoleerd, meestal in de spouw, maar de isolatiewaarde kan beter. Met buitengevelisolatie of een voorzetwand aan de binnenzijde zijn deze huizen het best na te isoleren. In woningen gebouwd in 1989 of later zit goede gevelisolatie (Rc van 2,5 of hoger).

  1. Schone spouw

De spouwmuur moet schoon zijn: zonder puin en speciebaarden (cementresten). Op plekken met puin kan geen isolatiemateriaal gaan zitten. Als er toch spouwmuurisolatie plaatsvindt dan kunnen koudebruggen ontstaan. Koudebruggen zijn plekken in de gevel zonder isolatiemateriaal die koud worden omdat daar warmte ontsnapt. Op deze plekken slaat veelal vocht neer en dat zorgt voor vochtproblemen. Als de spouw niet schoon is kun je beter een andere gevelisolatie kiezen. Zie voorzetwand: gevelisolatie van binnenuit of Buitenzijde gevels isoleren.

  1. Voegwerk, kozijnen, dak en goten in orde

Om te voorkomen dat er regenwater in de geïsoleerde spouw belandt  moeten het voegwerk, de waterkering rond kozijnen, het dak en de goten in orde zijn. Want regenwater in de spouw kan niet weg en zorgt voor problemen zoals vochtoverlast in huis. Om dezelfde reden moet de gevel in goede staat zijn en moet waterdamp uit de spouwmuur goed kunnen ontsnappen via de buitenste muur.