Thermisch gemodificeerde gevelbekleding

Thermisch gemodificeerd hout is hout dat is gemodificeerd door een gecontroleerd pyrolyseproces waarbij het hout wordt verhit (>180 °C) in een zuurstofarme omgeving om de duurzaamheidsklasse van het hout te vergroten. Dit modificatie proces leidt tot chemische veranderingen in de structuur van de lignine, cellulose en hemicellulose in de celwand. De zuurstofarme omgeving voorkomt dat het hout verbrandt bij deze hoge temperaturen. Er bestaan inmiddels een aantal technologieën die verschillende media gebruiken zoals stikstofgas, stoom en hete olie.

Modiwood

ModiWood is gemodificeerd hout. Europees zachthout (afkomstig uit verantwoord beheerde bosplantages; PEFC gecertificeerd) wordt blootgesteld aan een proces dat enerzijds bestaat uit gecontroleerde verhitting en anderzijds uit afkoeling. Hierdoor verandert de celstructuur van het hout. Deze veranderde celstructuur is verantwoordelijk voor een aantal bijzondere eigenschappen van het hout vergelijkbaar met die van hardhout, zoals een hoge duurzaamheid en een prachtige door-en-door bruine kleur en zeer lage vochtopname waardoor het hout praktisch niet gaat “werken”.

Toepassingen
ModiWood is leverbaar als Geschaafd Rabat, Fijnbezaagd Rabat en Clear Rabat; bruto afmeting 18 x 142 mm (werkend 18 x 127mm) en 4-zijdig geschaafde plank. Tevens zijn vlonderdelen en palen verkrijgbaar. Via de dealers zijn diverse kopmaten in ruw hout verkrijgbaar. ModiWood kan onder meer worden gebruikt voor de volgende toepassingen:

 • Gevelbekleding
 • Tuin- en Recreatiehuizen
 • Schuttingen
 • Terrassen en Dekdelen
 • Tuinmeubels
 • Meubels en Tafels
 • Vloeren

ModiWood is in de standaard kwaliteit vooral geschikt voor blank werk. Voor dekkend schilderwerk adviseren wij u ModiWood Clear (foutvrij). Voor toepassingen waaraan de allerhoogste eisen worden gesteld, zoals constant watercontact, adviseren wij u hout met duurzaamheidsklasse 1.

De garantie is van kracht indien het hout beschermd wordt met een dekkend, niet filmvormend verf systeem welke al-zijdig (ook kopshout) is aangebracht. Indien het hout onbehandeld wordt toegepast, zal het onder invloed van UV licht gaan vergrijzen. Het hout is verder volledig recyclebaar en het kan ook normaal worden verbrand. De uiterlijke kenmerken die we normaal in hout aantreffen, zoals scheurtjes, kwasten en pitten, zijn ook bij gemodificeerd hout nog aanwezig. Het hout is namelijk door het proces als het ware enkele honderden jaren verouderd en daardoor volkomen acceptabel.

modiwood

Vriendelijk voor het milieu
Bij de vervaardiging van ModiWood wordt uitsluitend helder en schoon water gebruikt en geen enkel soort chemicaliën. Daarnaast wordt er uitsluitend hout gebruikt afkomstig uit bossen waar herbeplanting plaats vindt.

Alle voordelen en eigenschappen
Oogt bijzonder mooi, milieuvriendelijk, duurzaam (klasse II), minder “werking”/ vormvast, gunstige prijs-kwaliteit verhouding, komo productcertificaat (nr. 32964) Eenvoudig te verwerken, 10 jaar garantie volgens garantievoorwaarden, hout uit PEFC gecertificeerde bossen, geen chemische toevoegingen, kwalitatief minimaal gelijkwaardig aan alternatieven.
Bron: gevelnet.nl

Plato® Hout Vuren

Plato® Hout Vuren is vurenhout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen in Noord-Europa. Deze snelgroeiende naaldhoutsoort is FSC en PEFC gecertificeerd en heeft een houtoppervlak met een levendige tekening.

plato

Eigenschappen

 • Onderhoudsvrij, Lange levensduur, Zeer vormstabiel, Door-en-door veredeld
 • Uniforme kleur en kwaliteit, Vele diktes, breedtes en lengtes verkrijgbaar
 • Vele profileringen/uitvoeringen leverbaar (standaardprofielen en maatwerk)
 • Geschikt voor gevelbekleding, geluidsschermen, tuin en GWW

Kleuren
Plato® Hout: naturel toe te passen, vergrijst mooi en egaal.
Plato® Weathered Color: ook vooraf vergrijsd verkrijgbaar.
Plato® Color: in vele kleuren leverbaar.

Brandklasse
Plato® Hout: voldoet standaard aan Europese brandklasse D-s2, d0
Plato® FT: brandvertragend behandeld tot Europese brandklasse B-s2, d0 is mogelijk

Bron: www.platowood.nl

 

Lunawood

Lunawood is thermisch gemodificeerd hout. Hout van constante kwaliteit wordt geproduceerd in een continue proces om aan de hoge eisen te kunnen voldoen, waarbij met verschillende ecologische aspecten rekening wordt gehouden. De belangrijkste houtsoorten die we modificeren zijn Scandinavisch vuren, grenen, espen en berken. Deze kunnen worden verbeterd door ze de eigenschappen en het uiterlijk van hoogwaardig hout uit andere landen te geven. Nagenoeg al het naaldhout wat wordt gebruikt voor de productie van Lunawood is voorzien van een PEFC keurmerk.

lunawood

bron:http://www.grenenimportgras.com/houtsoorten/lunawood/

Accoya®

Accoya® is het meest toonaangevende hightech hout ter wereld. Accoya wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen, maar doet qua duurzaamheid, dimensiestabiliteit en schoonheid niets onder voor het allerbeste tropische hardhout. Bij de productie van Accoya hout wordt snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt. Door middel van een gifvrij proces, dat de natuurlijke schoonheid van het hout bewaart, wordt het hout gemodificeerd tot een nieuw, duurzaam, dimensiestabiel en mooi product dat ook nog eens uitermate milieuvriendelijk is.

Door toonaangevende instanties van over de hele wereld (waaronder Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Maleisië, Indonesië, Rusland, Nederland en Japan) uitgevoerde uitgebreide laboratorium- en praktijkonderzoeken hebben aangetoond dat geacetyleerd hout zeer betrouwbaar is.

Accoya®-hout is aan grondige tests op het gebied van dimensiestabiliteit, slijtvastheid, uv-weerstand, bestendigheid van de laklaag en gebruik in grond-en/of watercontact onderworpen om optimale prestaties te verzekeren. Het is zelfs zo betrouwbaar dat het door wetenschappers al jarenlang wordt gebruikt als het ijkpunt waarmee alle andere behandelingen en bewerkingen worden vergeleken.

accoya

bron: http://www.accoya.com/nederlands/

Tricoya

Er zijn talloze potentiële toepassingen voor Medite Tricoya. Deze zullen inspireren tot creativiteit en nieuwe ontdekkingen, vooral in omgevingen waar de vochtigheid en het weer vaak een probleem vormen.

Medite Tricoya is in vrijwel alle denkbare toepassingen mogelijk inzetbaar:

 • Gevelbekleding
 • Fascia-en soffietpanelen en andere secundaire buitentoepassingen
 • Kozijncomponenten
 • Deurcomponenten en reliëfdeuren
 • Natte binnentoepassingen, waaronder als wandbekleding in zwembaden, badkamers, kleedkamers..
 • Gespecialiseerd meubilair, waaronder kluisjes, kleedhokjes, stoelen en tafels
 • Speeltoestellen, boomhutten en tuinmeubelen
 • Verkeersborden
 • Auto-onderdelen
 • Geluidswallen

De functionaliteit en veelzijdigheid van op hout gebaseerde meerlagige panelen maken deze producten aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Wanneer eigenschappen zoals stevigheid, een laag gewicht, een goede isolatie, een uitstekende bewerkbaarheid en gebruiksgemak een vereiste zijn, is Medite MDF de ideale keuze voor veel toepassingen.

Medite Tricoya wordt geproduceerd met een kwalitatief hoogwaardige formaldehyde vrije lijm waardoor het product niet alleen de eisen voor EU E1 overtreft maar tevens voldoet aan de CARB2 standaard.

Hoewel Medite MDF (en de verschillende typen hiervan) veel wordt gebruikt als bouwmateriaal, heeft het van nature wel wat nadelen. Droog hout is namelijk geneigd om uit te zetten en te krimpen als reactie op veranderingen in de luchtvochtigheidsgraad. Hout is ook ontvankelijk voor schade door aanvallen van micro-organismen zoals schimmels en is hierdoor niet van nature duurzaam. http://www.meditetricoya.nl

tricoya

Waxed Wood

Met WaxedWood® brengt Foreco een nieuwe dimensie in verduurzaamd hout. Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden. Tijdens het gehele bouwproces. WaxedWood® is volledig onderhoudsvrij en rekent definitief af met houtaantasting.

Blijvend mooi
Traditioneel behandeld hout neemt vocht op en werkt. WaxedWood® is hiertegen uitstekend gewapend. Het wordt onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

Breed toepasbaar
WaxedWood® kent een breed toepassingsgebied en zorgt voor extra allure op plaatsen waar een duurzaam karakter dient te worden gecombineerd met een decoratieve functie. Dat maakt WaxedWood® uitermate geschikt voor projecten in de woningbouw en utiliteit. Als gevelbekleding of kozijnconstructie, voor schuren en bergingen. Zowel binnen asl buiten. Extra mogelijkheden biedt het WaxedWood® Color-programma. Een gevarieerd geheel van dertig eigentijdse, natuurlijke kleuren en alle RAL kleuren.

waxed-wood-1  waxed-wood-2

Duurzaam op alle fronten
WaxedWood® past prima in de gedachte van duurzaam bouwen. Zo zijn de gebruikte houtsoorten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast wordt WaxedWood® schoon geproduceerd volgens ISO 9001:2000 en onder KOMO-certificaat. Zonder afvalstoffen of bijproducten, maar ook na het bouwproces staat WaxedWood® voor een grote duurzaamheid. Vandaar dat een minimale levensduur van 15 jaar gegarandeerd kan worden.

Bron: foreco.nl

Cape Cod – Houten Gevelbekleding

Cape Cod is een houten gevelbekleding dat al jaren met succes weerstand biedt tegen de meest wisselvallige weersomstandigheden. Vervaardigd volgens innovatieve procedures voor houtdroging en verduurzaming. Cape Cod wordt gemaakt van Lodgepole Pine, ook wel bekend als Noord-Amerikaans grenen.Opvallende architectuur vraagt om een gevel van de beste kwaliteit. Cape Cod wordt afgewerkt met een hoogwaardige watergedragen acrylaatlak. De houten gevelbekleding is leverbaar in iedere gewenst kleur. Of het nu RAL, NCS of kleur naar monster is.

 • FSC® C016391
 • bewezen bestendig tegen alle weersinvloeden
 • onderhoudsvriendelijk
 • vrijwel alle kleuren mogelijk
 • 15 jaar garantie

cape-cod  cape-cod-1

Bron: www.plastica.nl

Platowood vuren

Vuren is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen in Noord-Europa. Deze snelgroeiende naaldhoutsoort is FSC®en PEFC gecertificeerd.

Vuren wordt in Nederland traditioneel gebruikt in de ruwbouw, maar door het unieke veredelingsproces van Platowood (hydro-thermische modificatie)verandert het hout in een hoogwaardige houtsoort met een hoge duurzaamheid en zeer goede vormvastheid. De witgele natuurlijke kleur van vurenhout wordt tijdens het platoniseren ingeruild voor een fraaie bruine kleur.

Technische informatie

Kenmerkend voor Platowood Vuren is de aanwezigheid van noesten. Hier kan en mag een barst of ster in zitten. Verder zijn harszakken toegestaan, evenals andere kleinere tekeningen op het hout. Al deze kenmerken zorgen ervoor dat Platowood Vuren een levendige en natuurlijke uitstraling heeft. Het hout zal, indien het onbehandeld blijft, mooi egaal vergrijzen.

Kenmerken Platowood Vuren

 • Onderhoudsarm
 • Lange levensduur
 • Zeer vormstabiel
 • Door-en-door veredeld
 • Uniforme kleur en kwaliteit
 • Vele diktes, breedtes en lengtes verkrijgbaar
 • Vele profileringen/uitvoeringen leverbaar (standaardprofielen en maatwerk)
 • Geschikt voor gevelbekleding, geluidsschermen, tuin en infra

Kleuropties

 • Naturel (natuurlijk geplatoniseerd hout)
 • Color: voorzien van een kleur uit onze Platowood Color-reeks
 • Weathered Color: vooraf vergrijsd

Brandklasse

Het hout van Platowood voldoet standaard aan Europese brandklasse D-s2, d0. Wanneer het hout wordt nabehandeld met het brandvertragende Platowood Protect kan tot Europese brandklasse B-s2, d0 gehaald worden. Zie voor meer informatie Brandklasse Platowood.

PLATOWOOD FRAKÉ

Fraké is een snelgroeiende loofhoutsoort afkomstig uit verantwoord beheerde gecertificeerde bossen in West-Afrika. Platowood Fraké heeft een strakke, stijlvolle en moderne uitstraling. Het foutvrije houtoppervlak heeft een mooie vlamachtige tekening die door het veredelingsproces van Platowood (hydro-thermische modificatie) nog extra wordt geaccentueerd.

Technische informatie
Platowood Fraké is vrijwel foutvrij; er zijn nagenoeg geen noesten aanwezig in het hout. Krijtstrepen en pinholes die kunnen voorkomen geven het hout een nog meer uitgesproken uiterlijk.

Fraké is een stevige en stootvaste houtsoort die uitermate geschikt is diverse toepassingen, onder andere als gevelbekleding en kozijnhout. Het hout is goed naturel toe te passen en vergrijst mooi en egaal.

 • Exotische uitstraling
 • Onderhoudsarm
 • Lange levensduur
 • Zeer vormstabiel
 • Door-en-door veredeld
 • Uniforme kleur en kwaliteit
 • Diverse diktes, breedtes en lengtes verkrijgbaar
 • Vele profileringen/uitvoeringen mogelijk (standaardprofielen en maatwerk)
 • Geschikt voor diverse toepassingen

Kleuropties

 • Naturel (natuurlijk geplatoniseerd hout)
 • Color: voorzien van een kleur uit onze Platowood Color-reeks
 • Weathered Color: vooraf vergrijsd

Brandklasse

Het hout van Platowood voldoet standaard aan Europese brandklasse D-s2, d0. Wanneer het hout wordt nabehandeld met het brandvertragende Platowood Protect kan tot Europese brandklasse B-s2, d0 gehaald worden. Zie voor meer informatie Brandklasse Platowood.