Gemodificeerd hout

 

WaxedWood gevelbekleding

Onderhoudsvriendelijke houttoepassing

WaxedWood is ontwikkeld om de levensduur en uitstraling van houtproducten naar een hoger niveau te brengen. Het biedt een combinatie van hoogwaardige houtproducten, met een impregnatie van een verduurzaming met een waterafstotende werking.

WaxedWood, met hout uit verantwoord beheerde bossen, heeft zich uitstekend bewezen voor vermindering van krimp en zwelgedrag van het hout sinds 1995. WaxedWood biedt een levendige uitstraling, lange levensduur en zeer diverse toepassingsmogelijkheden.

 

Behandeling

Het hout voor WaxedWood komt uit duurzaam beheerde bossen met een PEFC- of FSC® certificaat. WaxedWood wordt vervaardigd uit vuren, grenen, western red cedar en Siberisch lariks.

Onder hogedruk wordt het hout geïmpregneerd tegen houtaantasting waarbij ook een wasemulsie in de houtporiën wordt aangebracht. Dit waterafstotende middel helpt de stabiliteit van het behandelde hout te verbeteren. WaxedWood heeft hierdoor een lange levensduur met een natuurlijke uitstraling met allure. Aan de gevel kan het minimaal 15 jaar onderhoudsvrij dienstdoen.

 

Esthetisch palet

WaxedWood is een product die door verschillende coatings en pigmenten een specifieke uitstraling kan krijgen. WaxedWood Gold is gevelbekleding op basis van de hoogwaardige verduurzaming met waterafstotende werking én een natuurlijke bruine kleur. Het hout voor WaxedWood Gold heeft na de behandeling direct een exclusieve bruine kleur die past bij duurdere (hard)houtsoorten.
WaxedWood Color biedt een kleurig houtpalet waar meer dan 80 variaties mogelijk zijn. De hechting van de kleurlaag is extra duurzaam omdat op WaxedWood geen schimmelvorming ontstaat en daardoor bladdert het niet af.

Voor een rustieke uitstraling is er een mogelijkheid met WaxedWood Vintage. Een bijzondere afwerking resulteert in een exclusieve gebruikte look in diverse authentieke kleuren. De nerven en houtpatronen komen goed naar voren waardoor het lijkt alsof het hout al jaren in weer en wind dienst heeft gedaan.

Bekijk de brochure van WaxedWood gevelbekleding

 

NobelWood gevelbekleding

Geniaal alternatief voor tropisch hardhout

NobelWood is ontwikkeld om de groeiende vraag naar tropisch hardhout duurzaam in te vullen. Middels een innovatieve techniek met biobased chemie wordt het snelst groeiende naaldhout ter wereld gemodificeerd.  Hierdoor krijgt het de uitstraling en levensduur van tropisch hardhout.

De bomen leveren een bijdrage aan de opname van CO2 tijdens hun groei. Voor de modificatie wordt restafval uit de agrisector gebruikt. Nuttige toepassing van deze plantenresten voorkomt het vrijkomen van CO2 door verbranding. Zo draagt NobelWood bij aan het oplossen van het klimaatprobleem.

NobelWood, staat garant voor een milieuvriendelijk product met een exclusieve, natuurlijke uitstraling voor hoogwaardige geveltoepassingen, én een lange levensduur.

 

Behandeling

Het naaldhout voor NobelWood komt uit de snelst groeiende bossen ter wereld. Deze worden op een verantwoorde manier beheerd en nemen door hun snelle groei het meeste CO2op. Onder hogedruk wordt het hout tot in de kern geïmpregneerd met in water opgeloste bio-polymeren. Deze bio-polymeren worden vervaardigd uit bagasse (een afvalproduct van de suikkerriet oogst). De vloeistof geeft NobelWood een goudbruine kleur.

Tijdens het verwarmen van het hout komt er een polymerisatie proces op gang. Hierbij binden de bio-polymeren zich aan de houtcelwanden. Dit geeft NobelWood uitstekende bewerkingsmogelijkheden, én een lange levensduur van minimaal 50 jaar.

 

Bijzondere vergrijzing

Met behulp van de zon vindt er een zeer fraaie, egale zilverachtige vergrijzing plaats van de goudbruine kleur. Deze egale vergrijzing is een unieke eigenschap van Nobelwood. Dit is te danken aan de selectie van noestvrij-hout  en de gelijkmatige verdeling van het bio-hars.

Bij een wens waarbij direct een vergrijsde uitstraling is gewenst kiest men voor NobelWood Equal Weathering. Op den duur zal de grijze afwerking die bij aanvang is aangebracht degraderen waardoor het hout weer bloot komt te liggen. Tegelijkertijd zal het hout onder invloed van UV-stralen in het zonlicht natuurlijk vergrijzen.  Door deze vloeiende overgang heeft het hout altijd een mooie egale grijze uitstraling.

Uiteraard zijn er ook andere diverse kleurmogelijkheden met NobelWood Color.

 

Brandveilige oplossing

NobelWood FRX (Fire Retardant Exterior) is uniek in de wereld met een combinatie van een weersbestendige, onderhoudsvrije, brandvertragende houtsoort en een duurzaamheidsklasse I. De kleurloze FRX-behandeling zorgt voor het behoud van de natuurlijke uitstraling van het hout, waarbij een Euroklasse B certificaat is gehaald. De brandvertragende behandeling spoelt niet uit, dus onderhoud is niet noodzakelijk.

Bekijk de brochure van NobelWood gevelbekleding

 

SafeWood gevelbekleding

Brandveilige houten wanden én gevels

SafeWood en SafeWood FRX zijn ontwikkeld om het mogelijk te maken hout toe te passen voor gevels, plafonds en wanden waar rekening gehouden moet worden met brandveiligheid. Door hout te impregneren is het mogelijk een duurzaam materiaal te gebruiken.

Bomen dragen tijdens hun groei bij aan de opslag van CO2, waardoor hout een CO2neutraal bouwproduct is. Met de ontwikkeling van een brandvertragende technologie is het mogelijk om geïmpregneerd hout toe te passen als wand- of gevelmateriaal met een Euroklasse B.

Zo kunnen SafeWood en SafeWood FRX voldoen aan de strenge regelgeving van brandveiligheid in het bouwbesluit.

 

Behandeling

Het naaldhout voor SafeWood komt uit verantwoord beheerde bossen met PEFC-, of FSC® certificering. SafeWood wordt vervaardigd uit vuren, grenen, Siberisch lariks en western red cedar.

SAFEWOOD – WATERDAMPBESTIGE BRANDVERTRAGENDE IMPREGNERING

Onder hoge druk wordt het hout geïmpregneerd met een brandvertragend middel. Hierdoor ontstaat een waterdampbestendige brandvertragend bescherming in het hout. Voor exterieure toepassingen moet de brandvertraging met een coating beschermd worden tegen uitspoelen.

SAFEWOOD FRX – WEERSBESTENDIGE BRANDVERTRAGENDE IMPREGNERING

Onder hoge druk wordt het hout geïmpregneerd met brandvertragende polymeren. Hierdoor ontstaat een onderhoudsvrije brandvertragende bescherming in het hout. Tijdens het verwarmen van het hout komt er een polymerisatie proces op gang. Hierbij binden de brandvertragende polymeren zich aan de houtvezels. Hierdoor is het hout permanent voorzien van een onderhoudsvrije brandvertraging over de gehele levensduur van de toepassing.

 

Natuurlijke uitstraling

De brandvertragende behandeling waarbij Euroklasse B behaald wordt, is een kleurloze behandeling waarbij de mooie natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft. De brandvertragende werking blijft gewaarborgd doordat de behandeling niet op zouten is gebaseerd en daardoor ongevoelig is voor vocht.

SafeWood is geschikt voor exterieure toepassingen aan de gevel mits het behandeld wordt met een coating. De coating beschermt de brandvertraging zodat er geen uitloging plaatsvindt. SafeWood FRX is een onderhoudsvrije brandvertragende oplossing voor gevelbekleding. FRX is bestendig tegen weersomstandigheden waarbij de brandvertragende behandeling niet uit hout spoelt. Hierdoor is het zeer geschikt voor toepassingen waarbij onderhoud niet gewenst of mogelijk is.

Bekijk de brochure van SafeWood gevelbekleding